Radostné vědecké setkání odloženo na 30. 10.

30.10.2015 18:00

 

 

Nový akademický rok (2015/2016) zahájí Kabinet radostným vědeckým setkáním s Albertem Camusem:

Albert Camus - cizinec, Sisyfos a revoltující sociolog

Café Montmartre, 30. října 2015 od 18H v Café Monmartre (Praha 1)

"Veškeré velké činy a veškeré velké myšlenky mají směšný začátek."


Svět, ve kterém žijeme, je světem absurdním a naše absurdní osudy musíme přijmout. V nich můžeme být šťastni, tak jako Sisyfos. Můžeme je však také přijmout důstojněji - protestujíce, revoltujíce, říká Albert Camus. Podle nejmladšího nositele Nobelovy ceny a existencionalisty, který existencionalistou nikdy být nechtěl, je absurdní svět nihilistický, neboť dokáže logicky zdůvodnit jak vraždu, tak sebevraždu. Dílo muže s tímto světonázorem se se sociology příliš často nesetkává, jakkoli témata, o nichž uvažoval, jsou výsostně sociologická - počínaje sebevraždou, otázkou viny či svobodou jedince a konče konceptem absurdní společnosti nebo jednajícím, revoltujícím aktérem.

Nekažme si léto Camusovými romány, čtěme jeho eseje. Je svět opravdu absurdní? A jsme ještě schopni skutečné, metafyzické revolty? O velkých tématech se dá přemýšlet i o prázdninách pod třešní. Náměty, které Vás napadnou při četbě

Člověka revoltujícího či Mýtu o Sisyfovi, o kterých byste chtěli diskutovat a se kterými byste chtěli koncem září vystoupit na výjimečném setkání Kabinetu, zasílejte Miroslavu Paulíčkovi na adresu mpaulicek@email.cz nebo Janu Maršálkovi na adresu jan.marsalek@fsv.cuni.cz. Zváni jsou všichni - existencialisté, nihilisté, Tomáš Klus i Květa Fialová.


"Slyšel jsem o jednom (...) spisovateli, který se po dopsání své první knihy zabil, aby upoutal pozornost na své dílo. Skutečně tím vzbudil pozornost, ale kniha byla shledána špatnou."

 

Pozvánka Petruskova kabinetu_Camus.pdf (291,8 kB)